L’ICS Camp de Tarragona promou el programa Recuperart per a la millora de la salut emocional dels professionals sanitaris

El programa complementa el suport psicològic i emocional que ofereix Salut amb una activitat de tipus comunitari, fora de l’àmbit assistencial formal.

Recuperart és una experiència sensorial i cultural que ofereixen els museus de Catalunya, destinada als professionals de la salut.

Els museus tarragonins, junt amb els hospitals i els centres d’atenció primària de la Regió Sanitària de Tarragona, s’uneixen per donar un nou impuls a aquest programa. Recuperart es va presentar l’estiu de l’any passat, en plena pandèmia, en el marc d’un pla de l’Institut Català de la Salut, Arts en Salut, destinat a ‘ajudar a la millora de la salut emocional dels professionals sanitaris’, i que s’ha fet extensiu al tots els professionals del Sistema de Salut de Catalunya.

Aquesta iniciativa és pionera a nivell internacional i es planteja tenint en compte les característiques particulars del col•lectiu sanitari, pel que fa a l’autopercepció de salut i necessitat d’autocura. El programa busca complementar l’actual oferta de suport psicològic i emocional que ofereix el Sistema de Salut Català, duent a terme una activitat individual o grupal, fora de l’àmbit assistencial formal.

Aquest programa facilita als visitants dels museus endinsar-se en l’art, de manera que els permeti millorar el seu estat emocional, tot activant els propis recursos personals que afavoreixin efectes positius en l’estat anímic i combatre la possible ansietat o estats d’ànim negatius.

Els professionals, en accedir al museu i identificar-se com a personal sanitari, reben un ‘quadern de viatge’, en què hi ha certes indicacions a seguir durant la visita: Descobreix. Desconnecta. Concentra’t. Associa. Dibuixa. Escriu. Crea. Revisita. Avalua. Aquestes pautes permetran submergir-se en un espai on, tot i que possiblement ja conegut, es pot viure una nova experiència, diferent a qualsevol viscuda anteriorment, molt més alliberadora i motivadora.

Les visites als museus dins el programa Recuperart, posen de rellevància que tots els museus de Catalunya estan al mapa d’actius de salut de l’Agència de Salut Pública de Catalunya. Dins aquest mapa d’actius de salut, hi ha tots els recursos comunitaris i activitats de Catalunya que aporten salut i benestar a les persones.

A la demarcació de Tarragona i Terres de l’Ebre hi participen:

Per participar-hi només caldrà que els professionals sanitaris s’identifiquin mostrant la seva acreditació professional a qualsevol del museus participants, que oferiran l’entrada gratuïta.