Creada l’any 2023 i liderada per Cristina Zapata, la Plataforma, dirigida especialment a pacients amb Parkinson precoç, col·labora amb els professionals de l’Hospital Francolí.

Pretén donar visibilitat a la malaltia, promoure’n la integració social i aconseguir l’objectiu de constituir-se com a associació.

Avui divendres 2 d’agost, la Plataforma Parkinson Tarragona, liderada per Cristina Zapata, ha fet una donació d’objectes per estimular els sentits dels pacients de Parkinson de l’Hospital Francolí que fan teràpia ocupacional. La directora assistencial de l’Hospital Francolí, Eugènia Sopena, i professionals de l’equip de Neurologia i de teràpia ocupacional del centre sanitari han rebut els integrants de la Plataforma Parkinson Tarragona –malalts de Parkinson– entre els quals hi ha l’exdirector del Diari de Tarragona, Josep Ramon Correal, periodista reconegut que va fer pública la seva malaltia i que col·labora amb la plataforma per “donar visibilitat a la malaltia i promoure’n la integració social”. Cristina Zapata ha valorat el creixement del grup de col·laboradors i ha incidit que volen “aconseguir l’objectiu de constituir la Plataforma com a associació”.

La Plataforma es va crear l’any 2023 i va col·laborar amb els professionals de l’Hospital Francolí en la creació d’un programa terapèutic que ofereix serveis polivalents d’atenció, els quals inclouen teràpies fisioterapèutiques, ocupacionals, logopèdiques, psicològiques i socials, entre d’altres. A més, aquest grup ajuda, especialment, les persones que pateixen la malaltia de manera precoç. També dona suport i informació als malalts per poder ingressar a l’Hospital Francolí, especialment a les persones que realment ho necessiten.

Els pacients ingressats, majoritàriament derivats des del Servei de Neurologia de l’Hospital Joan XXIII, són avaluats integralment per l’equip abans de dissenyar un pla de teràpia personalitzat. Aquest pla, que inicialment és individual, esdevé un programa de teràpia grupal quan es detecten símptomes similars entre els pacients. L’objectiu és millorar-ne la funcionalitat i la qualitat de vida, i adaptar les teràpies a les necessitats específiques de cada persona.

La Plataforma Parkinson Tarragona també va col·laborar en la presentació pública del llibre A la sombra del Parkinson, el passat 3 de juny, un llibre de relats escrit pels mateixos pacients. Durant l’acte, Ángela Monterde, neuròloga del Servei de Neurologia de l’Hospital Universitari Joan XXIII, va explicar la malaltia, la seva incidència, la prevalença i els avenços en la investigació. Yolanda Moñivas, metgessa rehabilitadora i coordinadora del projecte Unitat de Parkinson Precoç de l’Hospital de Dia d’Atenció Intermèdia Francolí, va aprofundir en la tasca que es duu a terme des de la unitat. En la mateixa presentació, la neuropsicòloga Laia Borràs va exposar la importància de les teràpies i els treballs en grup.