L’Hospital Sociosanitari Francolí incorpora la Unitat de Mitjana Estada de Psicogeriatria a les línies d’atenció sociosanitària d’hospitalització

La nova Unitat està dirigida a usuaris més grans de seixanta-cinc anys o a menors d’aquesta edat amb demència precoç que necessiten una atenció multidisciplinària.

El servei s’ha creat en el marc de l’estratègia del Pla director sociosanitari (PDSS) d’atenció a les demències i actua com a unitat complementària a l’Equip d’Atenció Integrada Ambulatòria (EAIA) de trastorns cognitius, que la Gerència Territorial ICS-GiPSS també ha posat en marxa recentment.

Les unitats de Mitjana Estada de Psicogeriatria (UMEP) tenen com a objectiu  principal atendre les situacions de crisi de pacients amb demència i l’atenció a  les seves famílies.

Generalment, són pacients majors de seixanta-cinc anys amb malaltia d’Alzheimer, altres demències o trastorns cognitius de tipus crònic, i menors d’aquesta edat amb demència precoç, que necessiten una assistència específica les 24 hores del dia, alhora que se’ls ajuda perquè puguin mantenir les activitats de la vida diària i les seves capacitats cognitives en un espai acollidor i relacional.

La Unitat, ubicada a l’Hospital Sociosanitari Francolí, disposa de 12 llits i una sala d’estar que estan emplaçats en una àrea sectoritzada, amb l’accés restringit per tal d’afavorir un espai segur i tranquil per als usuaris.

L’Equip de la Unitat està format per professionals de diferents especialitats:  metgessa especialista en geriatria i diplomada en psicogeriatria, diplomada universitària d’infermeria (DUI) especialista en geriatria, tècnica de cures auxiliars d’infermeria (TCAI), terapeuta ocupacional, fisioterapeuta i neuropsicòleg i compta amb suport d’un neuròleg i una psiquiatra.

L’estada mitjana dels pacients a la Unitat és d’entre 30 i 45 dies i, un cop s’ha assolit el diagnòstic i el control dels símptomes,  es fa la reinserció del pacient en el seu entorn habitual.