El Dia Mundial del Donant d’Òrgans protagonitza la darrera Tertúlia Saludable de la Temporada.

La demarcació de Tarragona va tenir 21 donants i cap negativa familiar l’any 2017 són dades que va explicar ahir, Maria Bodí, coordinadora de donacions i trasplantaments de Tarragona,en el decurs de la trobada mensual  del cafè la Cantonada.

Dimecres 6 de juny es va celebrar el Dia Mundial del Donant d’Òrgans amb una sèrie d’activitats organitzades per l’ICS Camp de Tarragona, GiPSS i la unitat de trasplantaments de Tarragona. La coordinadora de l’OCATT de la demarcació de Tarragona, Maria Bodí, va explicar a les “Tertúlies saludables” del cafè La Cantonada, que “l’any 2017 van haver 21 donants vàlids i, el que és encara més important, cap negativa familiar per a la donació”. Gràcies a aquests donants, 94 pacients de la demarcació de Tarragona van poder ser trasplantats, 10 d’aquests, de donants vius. Pel que fa als mesos de gener a maig de 2018, ja han rebut trasplantaments 40 pacients a la demarcació de Tarragona, tres d’ells de donants vius.

L’Associació de Trasplantats Hepàtics de Tarragona va posar una taula informativa dirigida a totes les persones que passaven pel vestíbul de l’Hospital Joan XXIII i volien informació. Per la tarda, a les “Tertúlies saludables”, el nou espai de comunicació amb la ciutadania de l’ICS Camp de Tarragona i GiPSS, es va parlar sobre “Experiències de Vida en la Donació i el Trasplantament d’Òrgans” amb la participació de la Dra. Bodí, que també és cap de Servei de Medicina Intensiva de l’Hospital Joan XXIII, acompanyada per la infermera de la UCI del Joan XXIII, Diana Gil, per una pacient donant de ronyó, Tomy Gómez, i per les pacients trasplantades, Carmen López i Isabel Segura, que van realitzar un debat molt interessant i emotiu, explicant les seves vivències.

El Departament de Salut va enviar, ahir dimecres 6 de juny, un comunicat amb dades totals de Catalunya, confirmant aquestes bones dades de Tarragona. El director de l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT), Jaume Tort, va afirmar que “la tendència al 2018 segueix sent excel·lent, com en el 2017 que ja va ser un any de rècord on es van superar els 1.100 trasplantaments”. El comunicat deia que “els primers cinc mesos de 2018 s’han fet a Catalunya 468 trasplantaments (315 renals, 72 hepàtics, 29 cardíacs, 48 pulmonars i 4 pancreàtics), front als 431 del mateix període de l’any passat”.

Les “Tertúlies saludables” del cafè la Cantonada van agafant més ressò i ahir dimecres el cafè va omplir amb gent disposada a sentir i a participar del debat. El cicle de “Tertúlies Saludables” es va iniciar el passat mes d’abril amb la voluntat d’interactuar periòdicament amb la ciutadania en un format obert i participatiu que aborda temes d’interès públic relacionats amb la salut. Aquests mesos d’estiu hi haurà una aturada i les “Tertúlies saludables es reprendran després de les vacances.